Motoroljor
Arbetar du med tunga dieselmotorer?
Då kan du välja mellan åtta av våra produkter. Ultra Truck, en syntetisk 5W-30 olja, är Agrols mest allsidiga produkt som klarar mycket krävande driftförhållanden. Även syntetiska Tera Truck G2 och delsyntetiska Mega Syntet, oljor med viskositeten 10W-40, passar till moderna motorer med krävande driftförhållanden och långa bytesintervaller. Delsyntetiska 10W-30 oljan Evo Syntet samt 15W-40 mineraloljorna Evo Truck och Mega Truck är högkvalitativa storsäljare som passar till mycket.
Har du äldre motorer?
Då kan vi stå till tjänst med mineraloljorna Motorolja SAE 10W och Motorolja SAE 30.
För personbilar
Vi erbjuder ett grundläggande sortiment bestående av de tre syntetiska produkterna Zenit C (5W-30), Spectra (5W-40) och Excellent (0W-30), samt den delsyntetiska 10W-40 oljan Nova. Zenit C är en mångsidig produkt med hög prestanda, utvecklad för att passa dieselpartikelfilter i den senaste generationens motorer. Spectra utmärker sig med sin långa livslängd, Excellent förbättrar motorns bränsleekonomi och Nova har utmärkta köldegenskaper.
Till tvåtaktsmotorer
Vi har två passande produkter; F1 2-takt Racing och 2-takt Duo. F1 2-Takt Racing är en syntetisk olja för moderna tvåtaktsmotorer med direktinsprutning såsom mopeder, motorsågar och snöskotrar. 2-takt duo är en delsyntetisk olja för hårt belastade landbaserade luftkylda tvåtaktsmotorer.
Undrar du vilka produkter vi erbjuder? Vi har ett stort sortiment för att passa alla typer av maskiner.
Bra att veta:
- Den enskilt största skillnaden på våra motoroljor är dess viskositet, eller tjockhet. Viskositeten är central eftersom den beskriver hur oljan beter sig i en motor beroende på temperaturförhållanden, maskinens katalysator och partikelfilter. SAE-systemet används för att beskriva motoroljors viskositet och betecknas som exempelvis 15W-40 där den första siffran (15W) är oljans tjocklek vid kyla och den senare siffran (40) är oljans tjocklek under arbetstemperatur.
- För att driva ner bränsleförbrukningen och möta utsläppskrav utvecklar maskintillverkare motorer som fungerar med tunnare, mer lågviskosa motoroljor. Sedan är det viktigt att tänka på om produkten är mineralbaserad, delsyntetisk eller helsyntetisk då detta påverkar oljans stabilitet och egenskaper. Syntetiska motoroljor är, till skillnad från mineralbaserade motoroljor, artificiellt framtagna och håller ofta högre prestanda. Detta eftersom de skapar mindre friktion än mineralbaserade motoroljor.
- Det är viktigt att följa maskintillverkarens kvalitetskrav för smörjmedlet, som du hittar i instruktionsboken. Så länge oljan har godkännande som motsvarar de efterfrågade kvalitetskraven kan man vara trygg. Då vet man att oljan kommer att fungera i motorn utan att man behöver ta ställning till viskositet eller om oljan behöver vara mineralisk, delsyntetisk eller helsyntetisk.
- Kvalitetskrav för motoroljor anges vanligtvis enligt kvalitetssystemen API eller ACEA. Därutöver kan det förekomma märkesbundna kvalitetskrav från bland annat Mercedes, Volvo, och VW. För att välja rätt motorolja behöver efterfrågat kvalitetskrav från maskinens instruktionsbok överensstämma med motoroljans godkännanden, som kan utläsas på produktblad eller Agrols hemsida.