Smörjfetter

Våra smörjfetter

Vi erbjuder tre litiumfett: Smörjfett Classic EP2, som är ett utmärkt universalfett. Molyfett EP2 för smörjning av långsamtgående delar som arbetar under mycket hög belastning, och Smörjfett EP00 för centralsmörjsystem som fodrar ett halvflytande fett. Samtliga tre alternativ är tillverkade med mineralisk basolja. För ett litiumkomplexfett passar Multi Syntet EP 1,5 för en blandad maskinpark och centralsmörjning då det har utmärkta egenskaper för vattentålighet, höga belastningar och höga temperaturer.

Vidare erbjuds Hjullagerfett EP 2,5, ett mineralbaserat fett som är speciellt utvecklat för smörjning av hjullager i fordon. Samt Complex HTP 2 som är speciellt utvecklat för rullningslager till pelletspressar och är därför passande för höga temperaturer och högt lastbärande.

För vattenfria kalciumtvålfetter erbjuds det biologiskt nedbrytbara Entreprenadfett EP2 Bio, ett syntetiskt smörjfett med hög vattentålighet och goda korrosionsskyddande egenskaper – speciellt anpassat för sågkedjor och skogsmaskiner. Behöver du ett vattentåligt enhetsfett för tungt belastade glid- och rullningslager vid normala temperaturer och varvtalsgränser? Då passar vårt mineraliskt baserade Entreprenadfett Super EP2.

 

Agrol har rätt olja för din maskin

Undrar du vilka produkter vi erbjuder? Vi har ett stort sortiment för att passa alla typer av maskiner.

 

Bra att veta:

  • Att välja rätt smörjfett handlar till stor del om att välja rätt konsistens. Här spelar den typ av förtjockare eller tvål som smörjfettet är baserat på en stor roll. Litiumbaserad tvål är bra till universalfetter och kullagerfetter med god mekanisk stabilitet vid höga varvtal. Nackdelen är att de kan vara svåra att pumpa in i centralsmörjsystemet vid låga temperaturer. Litiumkomplextvål bör istället användas för centralsmörjsystem.

 

  • De har goda värmeegenskaper och klarar av att motstå bearbetning under lång tid utan att strukturen slås sönder. Vattenfri kalciumtvål används när en hög vattenresistens behövs, som i våta eller smutsiga miljöer. Dessa fungerar också utmärkt i centralsmörjsystem. Smörjfetters egenskaper påverkas också av vilken basolja eller syntetisk ester som används. Basoljor med hög viskositet passar hög belastning och låga varvtal, medan låg viskositet passar för höga varvtal i kullager.

 

  • Basoljan och dess estrar påverkar även smörjfettets köld- och värmeegenskaper samt biologiska nedbrytbarhet. Till sist används additiver i smörjfetter på liknande sätt som i smörjmedel. Bland annat används antioxidanter, korrosionsinhibitatorer, extreme pressure (EP) additiv, och anti-wear (AW) additiv för att anpassa smörjfetters egenskaper till dess tilltänkta applikationer.